Raklödder

Raklödder, även kallat rakskum, är en viktig del av rakningen som man absolut inte bör hoppa över när man rakar sig med hyvel eller rakkniv. Raklöddret fyller flera viktiga funktioner – det både underlättar rakningen och gör att huden mår bättre efteråt.

Arbeta in raklöddret ordentligt och låt det verka en stund innan du börjar raka. Löddret mjukar upp både skäggstrån och hud, vilket gör det enklare att skära av skäggstråna och minskar risken för skador på huden. Att få till en riktigt slät rakning är mycket enklare när raklöddret har fått verka en stund.

Förutom att mjuka upp skäggstrån och hud minskar raklöddret friktionen mellan rakblad och hud, vilket gör det enklare att få till smidigt glidande drag med rakhyveln eller knivens egg. Detta minskar risken för att bladet ska ”hacka sig” när man rakar, vilket i sin tur både minskar risken för skador och gör rakningen till en enklare och mer behaglig upplevelse.

Slutligen så är det vanligt att bra raklödder innehåller ämnen som vårdar huden och till exempel kan reducera risken för torr och/eller irriterad hud efter rakningen. Har man markanta problem med huden brukar det dock inte räcka med att enbart förlita sig på raklödder, utan man kan behöva komplettera med andra produkter, till exempel en bra rengöringsprodukt, en vårdande aftershave utan alkohol att applicera efter rakningen och en bra nattkräm som kan hjälpa huden att reparera sig medan man sover.

Om raklödder

Eftersom raklödder ska vara just löddrigt är det vanligt att det innehåller kalciumstearat, ett ämne som snabbt och enkelt bildar ett rejält skum. Kalciumstearat är kalciumsaltet av stearinsyra, och man tillverkar det genom att värma upp stearinsyra ihop med kalciumoxid (kalcium + syre). Kalciumstearat är godkänt för användning av livsmedel i Sverige, så man behöver inte få panik om man råkar få lite på läpparna när man rakar sig (såvida inte raklöddret innehåller något annat farligt förstås).

Förr i tiden fanns det inte sprejburkar med raklödder, utan den som skulle raka sig (eller barberaren) skapade raklöddret direkt innan rakningen genom att blanda ihop lite raktvål med varmt vatten i en mugg och bearbeta lösningen ordentligt med en rakborste.

Raktvålens återkomst

Nu för tiden är det mycket vanligare att man använder sig av raklödder från en sprejburk, men efter millennieskiftet har den gamla hederliga raktvålen och rakborsten fått en viss comeback. Detta nya intresse för att vispa sitt eget raklödder hänger förstås ihop med det nyvaknade intresset för att raka sig med rakkniv eller gammaldags säkerhetshyvel.

Precis som en rakkniv eller gammaldags säkerhetshyvel kan spara in massor av pengar över tid jämfört med att använda en modern rakhyvel där hela hyvelhuvudet måste bytas ut titt som tätt, kan den som är villig att vispa sitt eget raklödder spara mycket pengar på sikt eftersom en raktvål är väldigt dryg och sprejburkar med raklödder kostar en hel del. Dessutom är det förstås miljövänligare att raka sig som på den gamla goda tiden, eftersom man inte bidrar till sopberget med sprejburkar och en liten kompakt tvål som räcker till massor av rakningar är effektivare att transportera än skrymmande burkar som dessutom snabbt tar slut.

Eftersom en raktvål är så dryg kan man ofta få råd att använda sig av en betydlig finare produkt om man byter från sprejburk till raktvål. För samma pris per rakning som man idag betalar för de halvtråkiga sprejburkarna från livsmedelsbutiken kan man lyxa till det med en riktigt fin raktvål av yttersta kvalité och med riktigt bra ingredienser – och ändå spara pengar!

raklödder

Raklödder på sprejburk

Raklödder på sprejburk är praktiskt eftersom man slipper vispa upp lödder själv – man bara trycker till och så kommer det ut färdigt lödder direkt ur burken. När Carter-Wallace i USA lanserade den första sprejburken med raklödder år 1949 blev den snabbt en stor succé och sågs som ett modernt alternativ till de gamla raktvålarna. Inom tio år bestod två-tredjedelar av raklöddermarknaden i USA av raklödder på sprejburk och den gamla raktvålen började ses som hopplöst omodern.

Om vi tar en titt innut en raklödderburk så hittar vi vanligen en emulsion av olja och vatten, samt antingen tvål eller tensider. Tensiderna minskar ytspänningen och gör att olja och vatten kan blanda sig trots att de normalt skyr varandra.

Behöver jag en rakborste för att applicera raklödder på burk?

Nej, det går att applicera direkt med handen. Vissa individer föredrar dock att applicera med rakborste. Det bästa är att testa själv och se vad man trivs bäst med.

Har man problem med inåtväxta skäggstrån kan applicering med rakborste vara en extra bra idé eftersom en rakborste – särskilt om den är lite hårdare – kan ge en bra peelingeffekt och få bort döda hudrester från huden. (Hudrester som inte tas bort ökar risken för innåtväxta skäggstrån.) Borsten kan också räta upp skäggstrån och få dem i rätt riktning innan de börjar skada huden. För detta jobb är en vildssvinsborste vanligen bättre än en grävlingsborste.

Vad är rakgel?

Rakgel är en produkt som kan användas istället för vanligt raklödder. Vissa sorters rakgel bildar ett lödder när de trycks ut ur förpackningen, så det känns och fungerar i princip som att använda vanligt raklödder. Andra sorter löddrar inte, utan förblir i sin gel form under rakningen, vilket kan ta en liten stund att vänja sig vid.

Vad man föredrar är en smaksak, och kan också bero på vilken hudtyp man har. Det finns många produkter inom segmentet rakgel som är särskilt inriktade på känslig hy och på att behandla/förebygga vissa specifika hudproblem, till exempel rodnad och kvisslor efter rakning, torr hud, etc.

Att skapa eget lödder från raktvål

Att skapa eget lödder från raktvål är förstå lite omständigare än att pysa ut lödder från en sprejburk, men det är inte särskilt svårt att lära sig och man kommer snabbt in i rutinen.

Mitt tips för nybörjaren är att undvika de allra billigaste raktvålarna och istället gå ett snäpp upp för att få en tvål som är enkel att jobba med. Det finns ingen anledning att införskaffa raktvålarnas Rolls Royce när man precis håller på att lära sig använda raktvål, men man bör inte välja bottenskrapet heller. Läs gärna kosnumentrecensioner på rakforum och liknande för att få en bild av vad andra användare har för erfarenheter av en raktvål som du är intresserad av.

Hur gör man?

Det finns flera olika metoder för att arbeta upp löddret och de har alla sina fördelar och nackdelar. Som nybörjare är det en bra idé att experimentera med olika tekniker så man kommer fram till vad man själv gillar bäst. ”Reglerna” här nedanför är alltså inte något du måste hålla bergfast på – de är mer att se som tips.

Göra lödder i mugg

Generellt gäller det att se till att det finns mycket vatten i rakborsten, annars blir det svårt att få till ett bra lödder. (Det är därför det är viktigt med en rakborste som är bra på att absorbera vatten.) För att se till att det blir riktigt blött brukar jag inte blöta rakborsten under vattenkranen utan istället placera den i en mugg med varmt (inte hett) vatten så att den får absorbera i lugn och ro.

I en annan mugg placerar jag min raktvål och häller på varmt (inte hett) vatten. Efter en liten stund har ytan på tvålen mjukats upp lagom mycket, och jag kan använda rakborsten för att borsta upp tvål från ytan. När jag ruggat upp tvål från tvålens yta så att en tvållösning bildats, häller jag över tvålösnignen i en tredje mugg och vispar till löddret där. Denna metod gör att raktvålen räcker längre, eftersom den inte behöver ligga i blöt längre än nödvändigt och jag inte råkar rispa upp mer tvål än vad jag behöver.

Det gäller att borsta, röra och vispa för att få ett riktigt pösigt lödder. I början kan det ta en stund, men när man väl har fått till tekniken går det tämligen snabbt.

Vissa föredrar att bara använda en eller två muggar för att göra raklödder. Det är bara att experimentera sig fram för att hitta den metod man gillar bäst. Du kanske till exempel gillar att använda tre muggar hemma men bara en när du är ute och reser.

Löddra direkt i ansiktet

En annan teknik för att göra raklödder är att vispa upp det i ansiktet istället för i en mugg. Se till att skägget är blött och rakborsten är rejält dränkt i tvållösning. Applicera tvållösningen på skägget och borsta upp ett lödder där.

Ett alternativ för den som gillar att bygga upp lödder i ansiktet är att införskaffa särskilda cylinderformade raktvålsstickor från rakbutiken. De är avsedda för applikation direkt på skägget – du gnuggar ena änden av stickan mot de ytor som ska rakas. Därefter angriper du med en blöt rakborste för att skapa lödder. Varje sticka är ganska liten och lätt, så det är praktiskt när man ska ut och resa.

Kan jag använda raklödder när jag rakar mig med rakapparat?

Det beror på vilken rakapparat du använder, så det gäller att läsa instruktionerna från tillverkaren.

Många rakapparatet är utformade för att användas utan raklödder, och att man ”slipper” använda raklödder är för många en stark anledning till att använda rakapparat istället för rakhyvel eller rakkniv.

Det finns dock även rakapparater som är avsedda att användas ihop med lödder, samt rakapparater som är utformade så att de fungerar på både sätten – man kan raka med eller utan lödder beroende på vad man själv föredrar eller vad som är mest praktiskt i stunden.

Många av de rakapparater som går att använda ihop med raklödder är så vattentåliga att de går att använda i duschen. Återigen gäller det att läsa instruktionerna från tillverkaren för att få reda på vad som gäller.

Känslig hud

Om du har känslig hud och vill raka dig med rakapparat kan det vara idé att välja en som fungerar ihop med raklödder, eftersom raklödder kan minska risken för hudproblem associerade med rakningen.

Att göra skäggstråna stelare istället för mjukare

Normalt använder vi raklödder och liknande produkter för att vi vill göra skäggstråna mjukare inför rakningen samt gärna även fukta på huden lite. Det finns dock en viss typ av rakapparat som är avsedd för att användas ihop med en alkoholbaserad produkt som appliceras på skägg och hud för att tvärt om göra skäggstråna stelare och huden torrare inför rakningen.

Har man känslig hud kan det vara idé att låta bli att köpa den här sortens rakapparat, för den alkoholbaserad produkten brukar bestå till 50% – 80% av alkohol och det kan skapa irritation för känslig hud och till exempel få talgkörtlarna att reagera genom att börja överproducera talg som kompensation, något som i sin tur lätt leder till acne.

På denna sida