Alun (kaliumaluminiumsulfat) har en blodstillande verkan och är därför bra att ha till hands om man råkar skära sig lite när man rakar sig. För rejäla skador räcker det inte med alun utan då ska man söka läkarvård, men på småsår har det en mycket bra och snabb effekt och kan göra att du slipper fara till jobbet med ett plåster i ansiktet eller hushållspapper tryckt mot halsen.
Alun finns att köpa både som stift och i blockform, och man använder det genom att blöta ytskiktet med lite vatten så att man får en alunlösning och sedan applicera lösningen på såret. Vissa välsorterade butiker saluför även små ”tändsticksaskar” där varje sticka är en alunsticka. Praktiskt och smidigt, men mycket dyrare i längden jämfört med ett rejält alunblock.
Viktigt: Var inte snål med vattnet när du gör din alunlösning, en alltför koncentrerad alunlösning (för hög andel kaliumaluminiumsulfat) kan irritera huden.
Alun går att köpa hos flera svenska apotek, dock inte längre hos det statligt ägda Apoteket AB eftersom alun har utgått ur deras sortiment. Istället erbjuder du en blodstillande vadd som heter Stop-Hemo. Den innehåller kalciumalginat istället föe kaliumaluminiumsulfat.
Alun går även att köpa i butiker som säljer produkter för rakning / skäggvård, inklusive välsorterade varuhusbutiker som till exempel Åhlens.
Att hitta ämnet i vanliga livsmedelsbutiker kan också gå, men då brukar man få titta i kryddhyllan istället för bland rakhyvlarna. Kryddmärket Santa Maria säljer till exempel alun på påse (42 gram per påse). Anledningen till detta är att ämnet ingår i vissa recept på inlagda gurkor, så det är inte så konstigt som det verkar att detta blodstillande medel säljs bland kryddorna.
Vidare går det utmärkt att beställa online och det finns många olika e-handelsbutiker att välja mellan, både svenska och utländska. Värt att tänka på om du letar i engelskspråkiga butiker är att det på engelska heter alum, alltså med bokstaven m istället för n i slutet av ordet. Alunstift brukar på engelska kallas för alum pencil.
Alun är kaliumaluminiumsulfat. Den kemiska formeln för kaliumaluminiumsulfat är KAl(SO4)2·12H2O.
En metod för att framställa alun är att behandla bauxit med svavelsyra och kaliumsulfat. (Bauxit är en jord- eller bergart som bland annat innehåller aluminiumhydroxidmineraler.)
Alun är en ganska vanlig tillsats i livsmedel, eftersom den fungerar som surhetsreglerande medel. Om du hittar tillsatsen E522 i ingredienslistan innebär det att produkter innehåller kaliumaluminiumsulfatalun.
Alun kan också användas vid garvning av skinn och för att behandla tyg innan färgning så att det ska bli lättare för färgämnen att fästa vid tygfibrerna. Om man inte behandlar tyget för att få färgämnena att fästa så riskerar man att färgen tvättas ur när man tvättar tyget.
Om du köper en så kallad ”kristalldeodorant” eller ”thai-sten” för att använda som deodorant består den förmodligen av alun. (Men vissa gör det inte, så kontrollera alltid vad det rör sig om innan du applicerar något på huden.) Dessa produkter marknadsförs ofta som ett naturligt och mer hälsosamt alternativ till vanliga deodoranter. Om de faktiskt skulle kallas för KALIUMALUMINIUMSULFAT-deodoranter eller E522 skulle de förmodligen inte sälja lika bra.